El Campanà convida a participar en la Biomarató de Primavera 2022

L’esdeveniment se celebrarà entre el 29 d’abril al 2 de maig

Capçalera del projecte CNC Crevillent a iNaturalist.

Crevillent, a través de la Colla el Campanà-Ecologistes en Acció participa per primera vegada en la Biomarató (City Nature Challenge) de Primavera 2022.

L’activitat està oberta a tot el món i consisteix en fotografiar i enregistrar àudios de naturalesa dels nostre voltant i pujar-ho a l’aplicació iNaturalist. Amb això, es pretén fomentar la participació en projectes de ciència ciutadana per a crear una base de dades de biodiversitat. Simplement has de descarregar-te l’aplicació i unir-te als projectes que detallem més avall.

És la primera vegada que Crevillent participa en un esdeveniment d’aquesta magnitud. Te’l perdràs?

Aquesta primavera la zona de Crevillent i voltants s’estrena a la Biomarató dins del Projecte paraigua d’Espanya. Per a més informació i per a què els teus registres compten en el City Nature Challenge CNC uneix-te a aquests tres Projectes (el local, l’estatal i l’internacional) amb només un clic :

BIOMARATÓ de primavera CNC CREVILLENT 2022

Biomaratón CNC 2022 España

City Nature Challenge 2022: Global Project

Recorda que és imprescindible unir-se en els tres projectes per a que les teues observacions queden enregistrades en la biomarató.

En este enllaç tens una guia completa d’ús de l’app iNaturalist.

Des de la Colla el Campanà-Ecologistes en Acció t’animem a participar per a aconseguir entre totes i tots el major nombre d’observacions. Si eres de la zona o t’abelleix visitar-nos i tirar-nos una mà, uneix-te a aquest projecte i ajuda’ns a conéixer i a posar en valor la biodiversitat del nostre entorn!

Clica sobre la imatge per a ampliar en pdf i per a accedir als enllaços.

Qualsevol dubte, ens podeu escriure a collaelcampana@gmail.com o crevillent@ecologistesenaccio.org.

 

Què és la Biomarató (City Nature Challenge)?

Una Biomarató és un esdeveniment que combina naturalesa i fotografia. La Biomarató (City Nature Challenge-CNC) és un projecte internacional de ciència ciutadana en el qual participen ciutats de tot el món.

En les últimes edicions han participat diversos centenars de persones, aportant prop de 15.000 observacions de fauna i flora del nostre país per a la comunitat científica.

Per primera vegada, Crevillent participa amb la Colla el Campanà-Ecologistes en Acció en el projecte global d’Espanya gràcies a altres participants com ANAPRI (Asociación Naturalista Primilla), ARBA Tres Cantos, IBEROZOA i BIOTURA, els nostres mentors, als que agraïm tota ‘ajuda i els materials cedits.

Quan és la Biomarató i què he de fer en ella?

Se celebrarà durant els dies 29 d’abril al 2 de maig.

Durant el cap de setmana hem de fer el major nombre possible de captures digitals de Biodiversitat: tant fotos com àudios, tant de l’ésser viu, com dels seus rastres o els indicis de vida que aquests deixen.

Què necessite per a participar?

Tan sols necessitaràs un dispositiu que faça fotos o grave àudios. Hauràs de pujar eixes fotos a la plataforma iNaturalist. Totes les teues observacions realitzades durant els dies de la Biomarató se sumaran a les observacions.

Si vols pots descarregar l’App de iNaturalist per a android, o App per a Iphone, que són gratuïtes, per a fer-ho tot des del teu mòbil i que et resulte més còmode.

 

Què són els Projectes de Ciència Ciutadana?

Consisteix a fotografiar la biodiversitat del teu entorn i pujar les fotos a plataformes com “iNaturalist” i altres, on seran identificades per experts de cada camp perquè la informació recollida per tots els participants estiga a la disposició de qualsevol: des d’aficionats a la naturalesa a científics de tot el món que treballen amb dades sobre biodiversitat, fenologies, moviments migratoris o canvi global.

Totes les observacions que arriben a tindre una identificació de qualitat passaran a formar part de les bases de dades del GBIF (Global Biodiversity Information Facility), organisme internacional que té un node local a Espanya i que col·labora en aquesta mena d’esdeveniment.

És important la meua participació?

Clar! Quants més participants, més nombroses seran les dades de biodiversitat que obtinguem.

A més, en edicions anteriors o en esdeveniments semblants, s’ha donat el cas que els participants han fotografiat espècies d’animals i plantes que no estaven citats en els seus entorns, o que portaven moltíssims anys sense haver-se vist; fins i tot s’han trobat espècies noves per a la ciència. És molt probable que tu no sigues conscient d’això en prendre la foto; per això, totes les captures passen per mans d’experts que les intentaran identificar.

És important que intentes traure tots els detalls possibles de les teues observacions i amb una qualitat que permeta a l’expert saber què està veient. Gràcies a aquesta activitat tan senzilla aprendràs i coneixeràs molt millor l’entorn natural que t’envolta. A més, la teua aportació serà molt ben valorada i útil.

Quant a Colla El Campanà

Colla ecologista-cultural "El Campanà" Associació ecologista de Crevillent. Contacte: collaelcampana@gmail.com
Aquesta entrada s'ha publicat en Accions-Campanyes, Activitats, Crevillent, Natura i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El Campanà convida a participar en la Biomarató de Primavera 2022

  1. Retroenllaç: Èxit en la Biomarató de Primavera 2022 | Colla ecologista-cultural 'El Campanà'-Ecologistes en Acció de Crevillent

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.