Qui som?

La Colla Ecologista-Cultural “el Campanà” som un grup de persones de Crevillent crítiques, amb inquietuds i conscientment implicades amb la defensa del territori i la cultura del nostre poble. Estem formats per gent de diferents àmbits, des d’agricultors i obrers, fins a informàtics, historiadors o enginyers, tots amb la naturalesa i la cultura com a causa comuna.

La Colla va nàixer en agost de 2004 decidida a abraçar el buit que suposà la desaparició del Col•lectiu Ecologista El Puntal. Des d’aleshores, hem manifestat obertament el nostre malestar sobre la degradació sistemàtica, l’oblit i la deixadesa dels nostres valors patrimonials provocada per la gestió municipal any rere any que fa perdre, si més no, tota consciència, identitat i memòria com a poble.

Des de la nostra creació, hem lluitat per difondre aquests valors ambientals i culturals de Crevillent, a través de conferències, excursions, tallers, reforestacions o exposicions, ja que entenem que sense conèixer no és possible respectar. Així mateix, hem difós la idea de que un altre món és possible, mitjançant activitats antimilitaristes, de mobilitat sostenible, d’agricultura ecològica, d’igualtat social o de comerç just.

Els nostres fonaments es basen en l’Ecologia social, la nostra forma de funcionament és, i ha sigut sempre, l’assemblearisme i l’acció directa com a mitjà d’expressió. Totes les decisions són preses a les assemblees, des de les properes activitats fins a les accions conjuntes amb altres col•lectius.

El 2006, vam obrir un espai obert i crític, l’Ateneu Cultural La Coveta, el qual fou la seu del nostre i d’altres col•lectius, i el lloc a on realitzem la majoria de les nostres activitats. Desgraciadament, i per falta de recursos, vam tindre que abandonar-la a les acaballes del 2014.

Els nostres distintius fan una simbiosi perfectament relacionada. El nom del Campanà prové d’un dels cims de més difícil accés de la Serra de Crevillent, el qual s’alça fins als 701 metres d’altitud al bell mig de la serra, donant-hi una meravellosa vista panoràmica de la serra alta, la baixa, el Baix Vinalopó, el Baix Segura i la Mar Mediterrània.

El nostre logo representa la silueta del Campanà des de la seua cara de ponent, on s’hi troba un espectacular pedregar quasi vertical que talla la muntanya. Així, per aquest fenomen geològic, la nostra revista de difusió s’anomena el Pedregar.

Per a finalitzar, tan sols volíem dir que, durant un temps, les nostres accions van afluixar de continuïtat degut a la falta de motivació tant des de l’exterior com des de l’interior del col•lectiu però, després de replantejar-ho i debatre-ho moltes vegades, hem decidit reciclar-nos i continuar amb el nostre esperit més radical, és a dir, des de les arrels. Aquell esperit amb que ens vam formar i que ara, amb un cert grau superior d’experiència, anem a reprendre.