Biomaratons

En aquesta secció donem a conèixer tota la informació relacionada amb les biomaratons. Des de la definició de la pròpia activitat i com participar fins a les biomaratons en les que la Colla el Campanà-Ecologistes en Acció de Crevillent ha estat present.

Què és una biomarató?

Els Biomaratons són esdeveniments de Ciència Ciutadana amb base científica que sol·liciten la col·laboració de la ciutadania. Es tracta d’unes jornades concentrades en moments concrets durant l’any (en general, una en cada estació) en la que es promou l’observació i l’enregistrament de la naturalesa.

Les biomaratons solen tenir una duració d’un cap de setmana o uns 3 o 4 dies i el seu abastiment sol ser un o diversos païssos i regions o a nivell mundial. Estan organitzades per associacions mediambientalistes i naturalistes d’eixos territoris.

Què és una CNC?

CNC són les sigles de City Nature Challenge. Es tracta d’un projecte de biomarató a escala internacional de ciència ciutadana ideat per l’Acadèmia de Ciències de Califòrnia i el Museu d’Història Natural de Los Ángeles. Per tant, la CNC també és una biomarató.

En l’actualitat, més de 400 ciutats de tot el món participen entre les quals està també Crevillent.

Com participa la Colla en les biomaratons?

La Colla el Campanà-Ecologistes en Acció de Crevillent participa en les diversos biomaratons que es realitzen durant l’any.

Les biomaratons d’Hivern i Tardor. Abraça els territoris d’Espanya i Portugal. Estan organitzades per les associacions ANAPRI, Arba Tres Cantos, Biotura i Iberozoa.

La Biomarató de Primavera. També anomenada City Nature Challenge. És un esdeveniment a nivell mundial. Des de 2023, la Colla el Campanà participa representant a Crevillent amb un projecte propi dintre del CNC: «Crevillent i espais naturals».

En definitiva, la finalitat de la Colla en participar en les biomaratons és: per una banda, donar a conèixer i protegir la biodiversitat dels nostres espais naturals i, per altra, servir de plataforma per a que totes les persones de Crevillent que vulguen participar en una biomarató tinguen un espai on poder fer-ho.

Com pots participar tú en una biomarató?

Ara, per fi, com pots tú, participar en una biomarató? Molt senzill:

En primer lloc, has de descarregar-te iNaturalist, una app de naturalesa i ciència ciutadana. Nosaltres utilitzem aquesta perquè és molt senzilla i intuïtiva. Però també existeixen altres com Observation, Biodiversitat Virtual, eBird, etc.

En el buscador d’iNaturalist busca Crevillent per a poder unir-te als projectes de les biomaratons que organitza la Colla el Campanà. Serà una manera d’estar informat, rebràs notificacions sobre les publicacions de notícies, així com de futurs biomaratons i el projecte inclourà les teues observacions.

I ara, el més important:

Durant els dies que dure la biomarató, passeja i observa la natura i la seua biodiversitat (a la muntanya, al camp, al poble). Fes una fotografia a plantes o animals, enregistra un so o senyals de vida silvestre i compartix-la en iNaturalist.

Ja està, així de fàcil.

Descarrega’t la gràfica en pdf i en valencià i castellà.

No és necessari que te’n vages molt lluny, fotografia les matetes que naixen a les voreres o aprofita i gaudeix d’un dia de serra per a conèixer la biodiversitat que tens prop.

No importa si no saps què has fotografiat, la teua observació serà identificada per experts que estaran revisant tots els projectes. Una vegada la imatge es valide, quedarà a la disposició de qualsevol persona: des de la comunitat científica a l’aficionat.

Estes dades es gestionen a través d’organitzacions com el GBIF, un organisme internacional que dóna suport a aquest tipus d’esdeveniments de Ciència Ciutadana.

Què són els esdeveniments de Ciència Ciutadana?

Els esdeveniments de Ciència Ciutadana són aquells projectes amb base científica que sol·liciten la col·laboració de la ciutadania. En el cas d’una Biomarató o BioBlitz només has d’observar la biodiversitat i compartir-la en la alguna app ambientalista on serà identificada per experts.

La informació queda a la disposició de qualsevol: des d’aficionats a la naturalesa a científics de tot el món que treballen amb dades de biodiversitat, gràcies a la gestió de les dades d’organitzacions com el GBIF, organisme internacional que té un node local a Espanya i que dóna suport a aquest tipus d’esdeveniments de Ciència Ciutadana.

Aplicacions mòbil i web per fer Ciència Ciutadana

Hi ha moltes. La que nosaltres usem i recomanem és iNaturalist, per la seua senzillesa. Altres molt conegudes són Observation, Biodiversitat Virtual o eBird.

Biomaratons on la Colla ha participat

Finalment, us deixem el llistat i els resultat de les biomaratons en que el Campanà ha participat.

Biomarató de Primavera – City Nature Challenge 2023

Convocatòria

Biomarató d’Hivern 2023

Convocatòria

Resultats

Biomarató de Tardor 2022

Convocatòria

Resultats

Biomarató de Primavera CNC 2022

Convocatòria

Resultats