Resultats de la Biomarató de tardor 2022 i anunci de la Biomarató d’hivern 2023

Si alguna cosa podem dir de la Biomarató de tardor 2022 és que va ser tot un èxit. I amb aquest sabor de boca tan dolça, aprofitem per a anunciar-vos la biomarató d’hivern, que se celebrarà durant els dies 24, 25 i 26 de febrer.

Les biomaratons són esdeveniments de Ciència Ciutadana en els quals els participants ixen a passejar, dispositius en mà, per a capturar virtualment la biodiversitat amb la qual es troben: fotos d’animals i plantes, àudios d’animals, indicis de vida com a plomes, petjades, excrements o caus… Totes aqueixes captures són pujades a plataformes com iNaturalist, observation.org, eBird i Biodiversitat virtual, incrementant les dades disponibles per a estudis científics a gran escala.

Aportacions de la Biomarató de tardor 2022

L’aportació de l’última biomarató celebrada, durant la tardor 2022, ha sigut de 72.485 observacions, de 2.963 espècies (Figura 1). Alhora que hem realitzat aquesta gran “donació” de dades a la ciència, hem aconseguit que desenes de participants gaudisquen i aprenguen sobre la flora i fauna del seu entorn natural pròxim.

Resultats de la Biomarató de tardor 2022. A dalt, gràfic circular d’observacions totals classificades en grans grups. A baix, gràfic de columnes amb el percentatge d’observacions per cada grup en cada plataforma.

Al projecte de Crevillent, organitzat des de la Colla, les aportacions foren 445 observacions de 213 espècies diferents, tal i com vam explicar en un altre post.

Aquestes dades que prenem amb les nostres fotografies i àudios amplien les bases de dades que s’usen en estudis científics sobre biogeografia (distribució de les espècies) i fenologia (quan són presents les espècies o en quina fase del seu cicle de vida). Estes dos disciplines científiques són molt importants en l’estudi dels canvis que s’estan produint en els ecosistemes per causa del canvi global (canvi climàtic, canvi en els usos del sòl, fragmentació d’hàbitats…).

Els esdeveniments de Ciència Ciutadana adquireixen molta importància, perquè en un curt període de temps se’ls dona una bona espenta a les bases de biodiversitat. I la biomarató de tardor, sens dubte, ha sigut el més profitós en aquest sentit des que vam donar principi en l’organització de les biomaratons. Les dades adquirides tenen gran valor per a tots els grups d’éssers vius, però aconsegueixen encara una major valia quan ens esforcem a fotografiar els grups de fauna i flora que són més desconeguts: artròpodes, molses, falagueres, xicotetes plantes silvestres i fongs.

Les curiositats de la Biomarató de tardor 2022

En esdeveniments d’aquest tipus, ocasionalment els participants (sense saber-ho) han fotografiat espècies d’animals i plantes que no estaven inventariats en els seus entorns, o que portaven moltíssims anys sense haver-se vist.

Una de les sorpreses més destacades d’aquesta biomarató va ser la visita del mosquiter reietó (Phylloscopus proregulus) en la comunitat de Madrid. Aquest ocell, es distribueix en època reproductora per la taigà fent ús de boscos de coníferes. La seua reproducció sol donar-se pel sud de Sibèria, des de la serralada d’Altai fins a la mar d’Ojotsk, així com en el nord de Mongòlia i el nord-est de la Xina, i hiverna entre el sud-est de la Xina i el nord de la Indoxina. I encara que aquesta espècie es va citar per primera vegada Espanya en 1987, els seus observadors han aportat la seua primera dada per a Madrid, sent una aportació tan curiosa com important en la història d’aquesta espècie (i de les biomaratons).

Figura 2.
Pseudoescorpiones de la Familia Chernetidae, en Crevillent. Foto de Sonia Gil (@Soniagil).
Boletus rubellus, en Ocón (La Rioja). Foto de Luis Ballester (Soc, Ibérica Micología).
Cerocorticium canariense, en Zaragoza. Foto de Luis Ballester (Soc, Ibérica Micología).
Mosquitero de Pallas (Phylloscopus proregulus), en Madrid. Foto de Samuel de la Torre.

Des de Crevillent (Comunitat Valenciana) ens manen una bonica foto d’un parell de pseudoescorpins de la família Chernetidae, i encara que aquests aràcnids recorden per les seues pinces als escorpins, tan sols mesuren 2 mm i manquen de verí. També des de la Societat Ibèrica de Micologia ens manen observacions de La Rioja i Saragossa. Un acolorit bolet que es correspon amb un boletal micorrízic (Boletus rubellus), i una espècie poc citada (Cerocorticium canariense) perquè s’alimenta sobre una espècie de palmera típica de Canàries (Phoenix canariensis) que no és molt comuna en la península ibèrica. A més, aquest tipus de fongs, que no posseeixen la típica forma de bolet, són menys propicis a cridar l’atenció dels que passegem pel camp (i no som micòlegs) i solen aconseguir menys observacions en els esdeveniments de ciència ciutadana (Figura 2).

Biomarató d’hivern 2023

Ja pots anar apuntant en la teua agenda la pròxima biomarató d’hivern, que se celebrarà l’últim cap de setmana de febrer. Recorda que la teua participació és valuosa per a la ciència, i et dona l’excusa perfecta per a eixir a passejar i gaudir de la naturalesa durant el cap de setmana.

A Crevillent participarem per primera vegada amb un projecte elaborat des de la Colla el Campanà-Ecologistes en Acció de Crevillent. Prompte començarà la divulgació de l’activitat, però ja pots anar anotant les dates: 24, 25 i 26 de febrer. Us deixem el cartell genèric. Prompte farem el propi de la Colla!

Advertisement

Quant a Colla El Campanà

Colla ecologista-cultural "El Campanà" Associació ecologista de Crevillent. Contacte: collaelcampana@gmail.com
Aquesta entrada s'ha publicat en biodiversitat, biomarató i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Resultats de la Biomarató de tardor 2022 i anunci de la Biomarató d’hivern 2023

  1. Retroenllaç: Excursió al Fondo pel Dia dels Aiguamolls | Colla ecologista-cultural 'El Campanà'-Ecologistes en Acció de Crevillent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.