COMUNICAT
Sobre l’AGENDA 2030 i el Parc Nou
Al 30 de setembre del 2019, es realitza una moció pel govern del canvi per a donar suport a la declaració institucional d’Emergència climàtica a la que es van adscriure els grups municipals de Ciudadanos i Partido Popular. Aquesta declaració exigeix tenir-la en compte a l’hora d’aplicar les diferents polítiques d’obres públiques per a caminar a una sèrie d’Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 1). El 27 de juliol del 2020, l’Ajuntament de Crevillent decidia unir-se a la Xarxa d’entitats locals per a l’agenda 2030.
El poble de Crevillent i la situació d’emergència climàtica, requereixen un treball seriós de diagnòstic a les polítiques de totes les àrees Municipals, traçant estratègies transversals per a la consecució dels ODS. A la nostra valoració del projecte del Parc Nou no hem trobat que es tingueren en compte de forma explicita els ODS el que ha provocat:
– Trasplantament de garrofers al Juliol amb molta calor, que fa que augmente considerablement la probabilitat que s’assequen.
– Tala de pins de grans dimensions que, per la seua grandària capturen més CO₂ que els arbres joves.
L’ONU ens adverteix en l’objectiu 11 que la població a les ciutats creixerà i empitjorara la qualitat de l’aire i augmentara la contaminació. En aquest sentit veiem positiu la plantació de més arbres al Parc Nou de caràcter autòcton, tot i així la pèrdua arbòria del nostre parc entra en contradicció amb aquest objectiu i també amb l’objectiu 15 que ens parla d’augmentar les zones boscoses per evitar desertificacions i pèrdua de diversitat biològica. Des d’aquest punt de vista ens hagués agradat trobar a la realització del projecte del parc, un estudi mediambiental amb la finalitat d’establir ajustaments oportuns per evitar o minimitzar els efectes no desitjats.
Cal un govern ecologista a Crevillent més valent i decidit, volem que l’alcaldia de Crevillent siga un referent respecte al Lideratge i valentia a l’hora de complir els ODS, que hagen estudis mediambientals als projectes públics on hagen assentaments de flora i fauna, que incorporen el llenguatge “desenvolupament sostenible, flora i fauna autòctona, paisatge natural, ecologisme, etc”, als seus projectes dels parcs i jardins.
ODS 1: https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/objetivos-de-desarrollo-sostenible/
Colla ecologista-cultural El Campanà
Crevillent, 16 d’agost de 2021