Sobre el tancament d’Abornasa

Davant del tancament de l’abocador d’Abornasa, situat des de 1972 al costat del Paratge Natural del Fondo, la Colla Ecologista el Campanà vol manifestar la seua reflexió al respecte.

El passat 15 de Setembre, en resposta a un recurs interposat per EU-ERPV, el jutjat del contenciós número 1 d’Elx va resoldre l’anul·lació del contracte de l’Ajuntament amb Abornasa. El jutjat ha declarat que el contracte de l’Ajuntament amb la mercantil no era legal ja que l’abocador no comptava amb l’Autorització Ambiental Integrada necessària per a realitzar les activitats que portava a terme.

aborL’abocador d’Abornasa es trobava des de temps enrere en una situació d’il·legalitat ja que s’ubicava en la zona d’esmorteïment del Paratge Natural del Fondo, amb la consegüent degradació ambiental que comportava. La il·legalitat de l’abocador va quedar clara i manifesta des de que al 2010 la Conselleria de Medi Ambient informava amb el decret 31/2010 que “s’havien produït infraestructures alienes a un procés correcte d’urbanització amb l’evident repercussió negativa sobre els espais naturals protegits” i prohibia explícitament “qualsevol activitat de transferència, tractament o eliminació de residus de qualsevol tipus”. És més, la llei prohibeix que es realitze en aquesta zona qualsevol activitat que no estiga destinada a la protecció del medi ambient.

El decret instava a l’eventual tancament o trasllat de les instal·lacions d’Abornasa que havien passat a ser incompatibles amb la llei. No obstant això, l’Ajuntament no va fer res al respecte i va ser la pròpia empresa interessada la qual, fora de termini i sense aportar la documentació necessària, va redactar un Pla Especial que proposava mesures per a “corregir” l’impacte ambiental que causava. En aquest Pla Especial la mercantil declarava que no contemplava la possibilitat de trasllat de les instal·lacions i només oferia algunes millores que no canviaven significativament la situació. En el seu moment la Colla Ecologista va realitzar 16 al·legacions a aquest Pla que en cap cas s’ajustava a la llei.

És a dir, no obstant la claredat i contundència amb la qual la Conselleria declarava la il·legalitat de l’abocador d’Abornasa, l’Ajuntament no va modificar en absolut la seua gestió i, a més, va fer un nou contracte amb la mercantil en 2013 sense contemplar una solució per al problema, que era més que evident, del tractament de residus a Crevillent. Amb aquesta manca d’actuació el consistori va demostrar una total despreocupació i una gestió nefasta del nostre municipi.

D’una altra banda sorprèn també l’actitud d’Abornasa que continuava amb la seua activitat sent conscient de la seua situació irregular. De fet, la mercantil, havia d’esperar el tancament imminent, ja que portava temps realitzant gestions per a traslladar-se a Fontcalent (Alacant) on de fet ha sigut denunciada per realitzar obres sense llicència.

En qualsevol cas, la Colla Ecologista vol manifestar també el seu suport als més de 50
treballadors acomiadats que no eren conscients de la situació en la qual es trobava l’empresa.

Com a conclusió ens agradaria posar de manifest el greu problema relatiu a la gestió
de residus que es dona en la nostra província, en la qual ha primat la corrupció i la
nefasta gestió (tots coneixem les imputacions del mafiós del fem Enrique Ortiz) i ens
agradaria recordar que ens trobem en el millor moment per a iniciar un nou model de
gestió de residus basat en la conscienciació ecològica i la recollida selectiva.

Reivindiquem un canvi possible, que ja es una realitat en molts altres llocs d’Espanya i d’Europa, que evite d’una vegada que puga existir un abocador al costat d’un paratge natural durant vora 40 anys, o que impedisca la construcció d’un nou macroabocador en el terme d’Albatera, en la Serra de Crevillent.

Quant a Colla El Campanà

Colla ecologista-cultural "El Campanà" Associació ecologista de Crevillent. Contacte: collaelcampana@gmail.com
Aquesta entrada s'ha publicat en Abornasa, Brossa, Comunicats-Denúncies-Manifestos, Notícies i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.